Friday, June 27, 2008

KU-ONE-TAN

Assalamualaikum, syukur pada Ilahi Rabbi kerana kita masih lagi diberi nikmat iman dan Islam. Mudah2han kita tergolong dalam golongan org2 yang beruntung...ameen..Kalau dulu semasa masih lagi menuntut di pusat asasi uia saya dan rakan2 yg lain tidak sabar2 ingin menamatkan pengajian di sana dan ingin ke kampus kuantan. Terasa baru beberapa minggu lepas saya menuntut di sana..sekarang???erm..sememangnya masa begitu cepat berlalu, benarlah bahawa kiamat itu semakin hampir dengan kita. Moga kita mengambil iktibar dari setiap saat dan detik kehidupan yang kita lalui.Moga dipenuhi dengan perkara2 yang berfaedah yakni perkara2 yg mendekatkan diri kita dengan Yang Esa.
Cepatnya masa berlalu..ahad ini sudah ingin berangkat ke kuantan, walaupun barang ada yan tak dibeli lagi.he3..inilah kalau preparation last minute...padahnya pada diri sendiri.Saya kira ini satu perubahan fasa kehidupan sebagai seorang pelajar, Yelah, nak jadi mahasiswa la katakan..hu3...seribu satu cabaran dan dugaan yang menanti di hadapan. Saya sudah pun mengambil keputusan nekad untuk meneruskan pengajian dalam bidang Sains Bioperubatan. Setelah meneliti subjek2 yg bakal diambil, saya kira agak tough. Semalam sembang agak lama dengan naqibah usrah saya semasa first sem di pusat asasi, acik nad. Terima kasih pada acik kerana dialah insan pertama yang mengenalkan saya pada usrah.Di saat2 awal di matrik sememangnya saya tidak tahu menahu langsung mengenai usrah.Syukran kasiran ya ukhti.Kebetulan dia merupakan salah seorang komiti taaruf week yang bakal berlangsung selama 2 hari sahaja katanya. Erm, dia kata subjek ini memang tough, lebih kurang macam medic. Dia menasihati saya untuk tidak terperap dalam bilik,study dan study sebaliknya get involved dengan aktiviti kampus. Sememangnya saya setuju dengan acik. Lama juga kami bersembang, maklumlah kami sebaya tetapi dia ke sana lebih awal memandangkan dia budak lompat.
Erm, masih lagi tidak dapat membayangkan keadaan di sana. Kampus, suasana belajar yg sy pasti sangat menyeronokkan(sunyi tempatnya)...he3...seronok ke??Apa pun moga segalanya dipermudahkanNya dan moga Allah tetapkan hati ini untuk terus berada dalam jalan dakwah. Bagi sahabat2 yg sebelum ini merasakan keputusan di matrik tidak memberangsangkan, jangan putus asa, ingatlah dengan menjejakkan kaki ke alam universiti kita semua adalah sama.Bermula dari zero. Usahalah semampu yang mungkin. Jangan mudah mengalah. Setiap kejadian ada hikmah di sebaliknya. Berbaik sangkalah dengan Allah kerana dia adalah sebaik2 perancang. Bahagikan masa sebaiknya dan cuba untuk belajar secara konsisten di samping fokus semasa kuliah, kerap bertanya dan berdiskusi dengan pensyarah. Sama2 amalkan...insyaAllah Dia sentiasa menolong hambaNya yang berusaha...Chaiyok2...